Miód to naturalny słodzik który chętnie wykorzystujemy w kuchni. Dodajemy go do deserów czy napojów. Nadaje on przygotowywanym daniom i napojom charakterystycznego aromatu i pysznego smaku. Pamiętajmy, iż miód to nie tylko walory smakowe. Jego regularne spożywanie dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. 

Słodzenie herbaty miodem spadziowym

miód spadziowy do herbatyW sklepach znajdziemy wiele rodzajów miodu. Do jednych z najbardziej bogatych w składniki odżywcze zaliczyć możemy miód spadziowy. Co ciekawe, nie powstaje on z nektarów kwiatów (jak to ma miejsce w przypadku miodów nektarowych), ale z soku drzew przetworzonego przez różnego rodzaju owacy (spadzi). Wyróżnia się on na tle innych prawdziwym bogactwem witamin i mikroelementów. Wśród nich znajdziemy witaminy A, B2, B6 czy witaminę K. Zawiera on potas, magnez, mangan, wapń czy fosfor. Zalecany jest on osobom o obniżonej odporności, które często zapadają na przeziębienia i infekcje, osobom cierpiącym na anemię czy choroby układu krążenia. Jego regularne spożywanie poprawia nasze samopoczucie, działa uspokajająco, ma właściwości odtruwające, pomaga w leczeniu astmy, zmniejsza trujący wpływ tytoniu na organizm oraz poprawia nasz metabolizm. Warto więc dodawać go do codziennej herbaty. Pamiętajmy jednak, iż nie powinniśmy dodawać go do zbyt gorących napojów (traci wówczas swoje właściwości). Taki miód spadziowy do herbaty doskonale urozmaici nam jej smak, doda witamin i mikroelementów. 

Pyszny miód spadziowy to prawdziwe bogactwo witamin. Jego regularne stosowanie wspomaga nasz organizm, dodaje nam energii, odstresowuje, oczyszcza organizm a także reguluje metabolizm. Dodawajmy go w małej dawce (łyżeczka) do herbaty. Zyskamy w ten sposób nie tylko aromatyczny napój ale i cenne dla naszego zdrowia witaminy.